Elke dag kerstmis

 

     Toen hij een kind was en het leven ontdekte, had hij geen ouders die hem vertelden wie hij was, hoe hij eeuwig gelukkig kon worden en wat er zou gebeuren als hij stierf. 

 

     Maar bij alle herinneringen aan zijn kinderjaren is er in ieder geval eentje van vrede en vreugde. Dat is de herinnering aan Kerstmis. Kerstmis werd gevierd volgens de tradities en gewoonten van zijn geboorteland, Duitsland, en het was vooral op kinderen gericht. Vier zondagen voor Kerstmis kon je bij hun thuis al voelen dat er voorbereidingen werden getroffen voor iets wat heilig was en mooi.

 

     Er werd een kleine adventskrans met vier kaarsen op de woonkamertafel gelegd. Op die eerste zondag werd de eerste kaars aangestoken. Het hele gezin zat aan de tafel, en ze zongen kerstliederen en iedereen maakte kleine cadeautjes voor de andere gezinsleden. Op de vierde zondag werd de laatste kaars aangestoken en dan werd de spanning voor de komende feestvreugde heel groot.

 

     Ter voorbereiding maakten ze hun slaapkamer schoon. Ze deden hun beste kleren aan. Ze hadden hun cadeautjes klaar. En wanneer de zon op die bijzondere dag begon te dalen, mochten zij zich klaarmaken om in de woonkamer te komen. Volgens de gewoonte waren de deuren van de woonkamer op slot geweest omdat de kinderen niet naar binnen mochten. Zo werd het een geheimzinnige plek.

 

     Als moeder eindelijk besliste dat ze schoon waren, netjes, hun haar gedaan en dat hun slaapkamer in orde was, vroeg ze de kinderen heel goed te luisteren. Plotseling hoorden ze dan een klein belletje rinkelen en hun hart klopte zo hard dat het bijna ontplofte. Dit was het grote ogenblik! Nu werden de deuren opengedaan en mochten ze de woonkamer betreden. En daar was hij, een kerstboom van de vloer tot het plafond! Ze roken de heerlijk, verse geur en zagen een heleboel kaarsjes branden.  

 

     De kerstboom was rijkelijk versierd met versieringen die ze alleen met Kerstmis konden bewonderen. Midden in de boom was een wassen beeldje van een klein Christuskind omgeven door stralende engelen van goudpapier en zijde. Zijn huisgenoten kwamen dan rondom de boom staan en ze zongen vier of vijf kerstliederen. Daarna mochten de kinderen kijken waar hun geschenkhoekje was, met een deken bedekt. Die traditie op kerstavond maakte dat zij sterke gevoelens van heiligheid, vreugde, liefde, dankbaarheid en veiligheid ontwikkelden.

 

     Vele jaren later, toen hij volwassen was en zelf een gezin had, hoorden zij de boodschap van het herstelde evangelie van Jezus Christus toen de zendelingen aan hun deur kwamen. Die zendelingen hadden iets - een uitstraling van vertrouwen, hoop, veiligheid en liefde - die in het begin op een sprookje leek. Kon het echt waar zijn dat ze allemaal kinderen van een liefdevolle hemelse Vader zijn en dat hij door de Geest van Jezus Christus de gevoelens kon begrijpen die hij in zijn kinderjaren met Kerstmis had gehad?

 

     Doordat deze deur voor hen openging en ze inzicht kregen die leidden tot hun bekering en doop, merkten zij dat het iedere dag Kerstmis kan zijn als ze zich altijd op Hem richten, naar Hem luisteren en Hem met een liefhebbend, dankbaar hart omarmen. Er kwam zoveel vreugde in zijn gezin toen ze hun ziel openstelden voor het licht van het herstelde evangelie van Jezus Christus! Nu Kerstmis weer dichterbij komt, weet hij dat het iedere dag Kerstmis voor hen kan zijn net zoals in zijn kinderjaren op 24/25 december, als ze altijd aan Jezus Christus denken, zich altijd op Hem richten, altijd getrouw aan Hem zijn en altijd van Hem houden. Dat is zijn wens voor alle kinderen - dat jullie tijdens dit kerstfeest thuis met diezelfde gevoelens gezegend zullen worden. En dit is mijn getuigenis in Jezus naam. Amen.