Het geschenk van mijn vader

 

     Ik ben nu overgrootmoeder, maar ik zal nooit een kerstfeest uit mijn jeugd vergeten. We hadden thuis veertien kinderen, en we woonden in een boerendorp. Wat wereldse goederen betreft waren we erg arm, al wist ik dat toen niet.

 

     Een gezin in ons dorp was zelfs nog armer dan wij. De moeder was overleden, de vader werkte ergens ver weg, en de oudere kinderen moesten voor de jongere kinderen zorgen.

 

     Toen we onze kerstcadeautjes hadden uitgepakt, vertelde mijn vader over dat moederloze gezin, en dat zij misschien geen cadeaus kregen. Hij stelde voor dat wij voor dat gezin allemaal een van onze cadeautjes in een doos deden met ook wat voedsel en iets lekkers.

 

     Ik had drie cadeautjes gekregen - een pop, een ketting en een kledingstuk. Het was moeilijk kiezen! Ik had die kleding nodig, ik wilde die pop heel graag hebben, maar de ketting was zo mooi. Na een tijdje deed ik de ketting in de doos.

 

     Het was een donkere kerstavond toen mijn vader onze jassen dichtknoopte en ons allemaal in onze paardenslee zette. We lieten de doos achter op de stoep van dat gezin, zonder naamkaartje van de gever. De volgende zondag zag ik het kettinkje om de hals van een meisje van mijn leeftijd. Ze vertelde me enthousiast dat de kerstman op kerstavond een doos met geschenken op hun stoep had gezet.

 

     Mijn ouders hadden ons natuurlijk zwijgplicht opgelegd. Mijn vader had ons verteld dat de anonimiteit het beste deel van geven was. Maar ik kan niet zeggen dat het zo'n leuk gevoel was om mijn ketting om de hals van een ander te zien.

 

     Hoewel het destijds geen gemakkelijke les was, besef ik nu hoeveel invloed die gebeurtenis op mijn leven heeft gehad. Als kind dacht ik dat mijn vader van me vroeg om een cadeau weg te geven, maar later begreep ik dat hij me in werkelijkheid een van de kostbaarste geschenken gaf die ik ooit heb gekregen.

 

     Hoeveel moet hij van me hebben gehouden, dat hij me geleerd heeft dat van iemand houden veel belangrijker is dan iets te hebben! Door het liefdevolle voorbeeld van mijn vader ben ik de liefde van onze hemelse Vader gaan begrijpen. Hij heeft ons het allergrootste geschenk gegeven toen Hij ons zijn eniggeboren Zoon gaf.