Daar kan geen enkele complottheorie tegenop

 

    De Flat Earth beweging, die ondanks overweldigend wetenschappelijk bewijs beweert dat de aarde plat is, is groeiende. Volgens Mark Sargent - een van de kopstukken van de beweging - proberen wetenschappers hun punt altijd maar te bewijzen met complexe wiskundige modellen, terwijl hij simpelweg een beroep doet op de waarneming. "Die gebouwen daar in de verte. Door de kromming van de aarde zou je dat nooit moeten kunnen zien," zegt hij.

 

     Natuurkundigen zullen vast het nodige kunnen afdingen op het argument van Sargent, maar dat is niet waar het hier om gaat. Wat er werkelijk aan de hand is, illustreert hij ook: er bestaat een levensgroot verschil tussen de wereld van de wetenschap en de wereld waarin wij leven.

 

     Wanneer deze twee werelden zo weinig met elkaar te maken lijken te hebben, waarom zou je de wetenschapper dan geloven als hij iets zegt over jouw leefwereld? Zeker wanneer wat hij zegt in tegenspraak is met wat je zelf waar neemt. Je ziet toch dat de aarde plat is? De natuur wetenschap heeft de leefwereld achtergelaten en Flat Earth is het alternatieve verhaal dat het ontstane gat opvult.

 

     Ik onderschrijf ook dat alternatief, want ik ben timmerman in de huizenbouw en weet daarom dat je met het waterpasinstrument enorme afstanden waterpas kan uitzetten. Dat zie ik namelijk aan het traject Almere want van station Almere Poort tot aan station Almere Centrum loopt die afstand egaal gelijk met de gebouwen waar de sprinter langsrijdt. In werkelijkheid is de omtrek van de Aarde zo groot dat het waterpasverschil niet te meten is.  

  

     Verder blijkt dat aanhangers van de ene complottheorie dikwijls ook voor de andere vallen. Wie voor Flat Earth is, is vaak ook een vaccinatieweigeraar en klimaatontkenner waar veel over te zeggen is. Als we de ene wetenschap niet meer vertrouwen, waarom de andere dan nog wel?

 

     Zodra het vertrouwen in de gevestigde wetenschap weg is, is geen enkel wetenschappelijk bewijs meer toereikend om dit soort sceptici van hun alternatieve overtuigingen af te krijgen. Dat bewijs is immers afkomstig uit dezelfde bronnen die al jaren intelligente leugens voortbrengen.

 

     Toch leven complotdenkers niet altijd in een totale fantasiewereld waarin alleen zijzelf nog autoriteit zijn. Ik heb dat gezien tijdens de geweldloze demonstratie op het Malieveld in Den Haag betreffende de doorgesnoven hooligans van Mark Rutten die in werkelijkheid van de ME politie waren, want de facebook beelden kunnen de ME niet vrijpleiten alleen maar veroordelen.

 

     Dit heeft ook politieke gevolgen. Als de bewering van de politie niet met beelden onderbouwd kan worden, dan grijpt een andere rationaliteit om zich heen die mij op het 'Forum voor Democratie laat stemmen. Het was namelijk walgelijk genoeg om netjes geklede vreedzame mensen door het waterkanon natgespoten te zien worden terwijl daar geen enkele aanleiding voor bestond.  

 

     Aan de andere kant vraag ik mij af waarom ik mij hier nou zo druk over moet maken. Oké, ik ben tegen onrecht, maar in werkelijkheid ben ik eeuwig, bestond ik al als geest toen de planeet Aarde nog gemaakt moest worden en na mijn overlijden betreed ik de volgende fase in de eeuwigheid. Mijn prioriteit hoort dus mijn relatie met de Godheid te wezen, want daar ben ik uit voortgekomen en daar kan geen enkele complottheorie tegenop, wat mij heel gelukkig maakt. (1) En dit getuig ik in Jezus Christus naam. Amen.

 

(1. Laat u voorlichten door de priesterschapsdragers van 'De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen', in de volksmond ook wel de Mormonen genoemd.)