De beste vakantie kan daar niet aan tippen

 

     De korte vakantie blijkt steeds populairder te worden, want van vakanties langer dan een week blijk je niet gelukkiger te worden en zullen wij ons ook minder van kunnen herinneren. We blijken namelijk alleen maar unieke momenten te onthouden, waardoor langer dan één week niksen verspilde tijd is. Daarbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat vooral het einde van je vakantie leuk is, want die blijk je namelijk beter te herinneren dan het begin.

 

     Het gelukseffect van een vakantie blijkt maar kort te duren, waardoor het verstandig lijkt om bewuster te genieten zodat je daarmee het gelukseffect kunt rekken. Er wordt geadviseerd om 'geestelijke foto’s' te maken waarbij je elk detail in je opneemt. Ook helpt het om ervaringen te bespreken met anderen, wat ook op feestjes veelvuldig gebeurt. Naast herinneringen blijkt ook de voorpret een belangrijk onderdeel van het geluksgevoel te zijn.

 

      Het geeft je een doel, ja, iets om naar uit te kijken. Dat hangt, net zoals herinneringen, weinig af van de lengte van de vakantie. Daarom lijkt het slimmer om regelmatig kort op vakantie te gaan dan één lange reis te plannen, want van meer korte vakanties krijg je veel meer verschillende herinneringen en kun je vaker genieten van de voorpret. (1)

 

     Aan de andere kant is voor sommige mensen een lange vakantie nodig, omdat zij meerdere dagen nodig hebben om tot rust te komen. Ikzelf had dat regelmatig omdat ik nogal gebukt ging onder huwelijksproblemen - die drie keer op een echtscheiding uitdraaiden - waar ik veel stress van ondervond. Ik ben om die reden niet vaak op vakantie geweest en ik moet bekennen dat ik daar ook niets aan gemist heb. Ik leg er nu dus niet wakker van dat ik financieel gezien niet naar het buitenland kan, ook niet omdat ik mij in de periode daarvoor heb bezig gehouden met het koerieren van softdrugs, waardoor ik op een eerlijke manier niet meer aan een vakantiereisvisum kan komen. 

 

     Dat nu vakantie voor mij niet meer hoeft komt door het feit dat ik van het wereldse denken ben afgestapt en tevens een andere cultuur heb aangenomen. Ik heb namelijk tot mijn vijfenvijftigste levensjaar in een cultuur geleefd waarbij ik mezelf echt moest zien te verdedigen tegen de rotstreken, waar ik het slachtoffer van werd. De nieuwe cultuur brengt mij alleen maar eerlijkheid, correctheid, integriteit en liefde waardoor ik nu veel gelukkiger ben. (2)

 

      In mijn nieuwe cultuur is mijn kracht en hoop toegenomen omdat ik steeds meer geloof in de Heer Jezus Christus. Hij heeft, als Heelmeester van mijn ziel, mij namelijk gered uit die gemene cultuur en heeft bij mij, omdat ik een rechtschapen persoon ben geworden, alle wonden uit mijn vorig huwelijken genezen. (3)

 

     De vertroosting, gemoedsrust en blijvende hoop van Hem wiens open armen en doorwonde handen mij in zijn tegenwoordigheid zullen verwelkomen, maken alle onrecht, beproeving, verdriet, leed, hoe diep, groot of hoe pijnlijk die ook zijn, helemaal goed.

 

     De apostel Johannes getuigt dat de rechtschapenen op die dag "uit de grote verdrukking zullen komen" (4) en "met witte gewaden vóór de troon van God" zullen staan. Het Lam zal in ons midden wonen en "God zal alle tranen van mijn ogen afwissen." (5) Ik ga dus nooit meer op vakantie en met dat zeer gelukkige toekomstperspectief is dat ook geen ramp want de beste vakantie kan daar niet aan tippen. En dit getuig ik in Jezus Christus naam. Amen.

 

(1. Zie Algemeen Dagblad, Hanneke Marcelis 11-07-17.)

 

(2. Ik ben lid geworden van 'De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen', in de volksmond ook wel laatdunkend de Mormonen genoemd.)

 

(3. Zie Russell M. Nelson, 'Jezus Christus, de grote Geneesheer', Liahona, november 2005, blz. 85-88.)

 

(4. Zie Openbaring 7:14.)

 

(5. Zie Openbaring 7:13, 15, 17.)