De basis van ons eeuwig durende huwelijk

 

     Genegenheid en het respect zijn de belangrijkste elementen van iedere relatie, en het koesteren hiervan is een van de belangrijkste pijlers in een relatie. Dit wordt bevestigd door onderzoek van de Amerikaanse psychologe Fran Dickson. Zij vroeg paren die meer dan vijftig jaar een goede relatie hadden naar hun geheim.

 

     De partners onder streepten allen als eerste het belang van wederzijds respect en waardigheid, een inzicht waar ook soms herstelwerk voor gedaan moest worden, wat het geheime wapen was van deze paren. Juist kleine, schijnbaar nutteloze opmerkingen houden hen in contact met elkaar en blijven ze op elkaar gericht. De romantiek zit niet alleen in diners bij kaarslicht of in grote uitspattingen.

 

      Velen zijn van mening dat romantiek ook te vinden is in supermarkten, wanneer bijvoorbeeld de vrouw aan haar man vraagt: "Hebben we nog bleek?" en de man zegt: "Ik weet het niet. Ik neem voor de zekerheid wel wat mee", in plaats van apathisch zijn schouders op te halen. Mensen vragen via kleine opmerkingen hun partner regelmatig om steun, aandacht, humor of genegenheid. Door even van je krant op te kijken en te reageren, versterk je de emotionele band en leg je de basis voor een goede relatie.

 

     Verder is het zeer opbouwend wanneer je door je partner laat beïnvloeden in je beslissingen, of het nu gaat om het kopen van een nieuwe auto, het veranderen van baan of niet steeds de afwas te laten staan.

 

     Een dergelijk iets speelt ook mee in mijn huwelijk. Wij zijn noga chocolasnoepers en als ik het snoepbakje weer had gevuld met stukken chocola gooide ik het verzilverde papieren omhulsel in de prullenbak. Mijn vrouw vond het beter wanneer ik daar eerst een prop van maakte en het dan pas in de prullenbak gooide. Nou, omdat ik het niet noemenswaardig vind maak ik nu altijd een prop wat ten goede komt aan haar gemoedsrust.

 

     Veel mannen schijnen moeite te hebben om invloed van hun vrouw te accepteren, maar het is voor mij een essentieel gevoel dat ik haar respecteer, want ik zit anders in elkaar dan vele mannen en daar ben ik heel gelukkig en blij om.

 

     Enkele van onze vervulde dromen zijn het nastreven van vrijheid, rust en geestelijke groei. Echte verbondenheid met onze familie lukt wel in haar familie maar niet in de mijne, maar dat is helemaal in de sfeer wat mijn relatie met mijn familie behelst. Bij anderen kennissen van ons hoeven de dromen van beide partners niet gelijk te zijn, maar worden wel die van de ander erkent en ondersteunt.

 

      Daarbovenop hebben wij iets wat toch wel zeldzaam is namelijk het getuigenis dat Jezus één is met de Vader en de Heilige Geest, de Drie die één zijn: één in geest, in kracht, in streven, in heerlijkheid, in wil, in goedheid, in genade - één in ieder denkbaar opzicht of aspect, behalve dat ieder van Hen een eigen lichaam heeft. (1)

 

     Wij getuigen dat Christus werd geboren uit een goddelijke Vader en een aardse moeder die maagd was, dat Hij vanaf twaalfjarige leeftijd bezig was met de dingen van zijn echte Vader, dat Hij in dat opzicht een volmaakt, zondeloos leven leidde en aldus een voorbeeld verschafte voor allen die tot Hem komen om behouden te worden.

 

     Deze eenheid is bij ons geen droom maar werkelijkheid en ligt aan de basis van ons eeuwige huwelijk en laat ons proeven aan de sfeer die wij eens in de eeuwigheid zullen genieten. (2) En dit getuigen wij ik in Jezus naam. Amen.

 

(1. Zie 3 Nephi 11: 36.)

 

(2. Laat u voorlichten door de priesterschapsdragers van 'De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen', in de volksmond ook wel de Mormonen genoemd.)