Slaapproblemen? Ik heb er geen last meer van

 

     Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaap problemen. Onder arbeidsongeschikten loopt dat percentage op tot 58 procent, blijkt uit de gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

     In 2018 gaf 24 procent van de 25-plussers aan, problemen te hebben met in slaap komen, doorslapen, of te vroeg wakker worden. Dat is een lichte toename ten opzichte van 21 procent in 2017. Mensen met een betaalde baan slapen het best, arbeidsongeschikten ervaren het vaakst slaapproblemen. Van de slechte slapers heeft zo'n tachtig procent als gevolg, overdag last van verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

 

     Volgens slaapdeskundige Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut is arbeidsongeschiktheid eerder het gevolg dan de oorzaak van slaapproblemen. "Mensen met chronische slapeloosheid kunnen overdag moeizaam functioneren. Ze kunnen slechter omgaan met stress en zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen."

 

     Volgens het CBS-rapport hangen slaapklachten nou samen met geestelijke gezondheid, langdurige lichamelijke aandoeningen en pijn. Ook dat zijn bekende gevolgen van slecht slapen, zegt de slaapdeskundige.

 

    Eén op de tien Nederlanders kampt volgens Van Someren met slaapproblemen. Het gaat om mensen die ten minste drie maanden drie of meer dagen per week moeizaam slapen. "Er is een onderscheid tussen slecht slapen en weinig slapen. Bij een slaaptekort plan je te weinig tijd in voor je nachtrust, of word je wakker gehouden door bijvoorbeeld een huilende baby.

 

     Van Someren doet hersenonderzoek naar slaapproblemen. "De oorzaak ligt in het brein." De stoornis wordt volgens hem te vaak onderschat. Het is een vergeten gebied in de wetenschap. Ook wordt behandeling niet vergoed uit het basispakket. "Onterecht: het is een van de meest voorkomende stoornissen. En het is misschien wel de grootste risicofactor voor een  depressie." (1)

 

     Ik heb ook veel moeite met slapen gehad. Dat kwam hoofdzakelijk door de wereldse excessen die mijn gramschap prikkelden, door drie keer een echtscheiding mee te moeten maken, het contact met mijn kinderen te verliezen, het contact met mijn familie kwijt te raken; ik deed geen oog meer dicht. Toch heb ik al mijn beslissingen overwogen genomen, waardoor ik nergens spijt van heb gekregen.

 

     Nu slaap ik prima en heb alleen nog slaapproblemen wanneer ik regelmatig 's nachts mijn bed uit moet om te plassen. Mijn leven heeft namelijk een wending van honderdtachtig graden genomen. Ik denk niet meer werelds maar eeuwig en richt mijn leven in, naar de maatstaven van hedendaagse openbaringen.

 

      Mijn wereldlijke kennisvorming wordt nu gecombineerd met mijn geestelijke. Het is volgens mij wel duizend keer belangrijker, om kennis over God en zijn wetten te hebben, zodat ik datgene kan doen wat mij heil en zegen te weeg zal brengen.

 

      Ik leer elke dag iets nieuws. Ik zoek oprecht naar geestelijke kennis, want daarmee kan ik de vooruitgang maken die mij het eeuwige leven in het koninkrijk van de Vader van mijn geest brengt. Al mijn zorgen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, ik slaap als een roos en ben nu gelukkig in de juiste context. (2) En dit getuig ik in Jezus Christus naam. Amen.  

 

(1. Zie  Cees van de Boom, 20 augustus 2019 in Trouw.)

 

(2. Laat u voorlichten door de priesterschapsdragers van 'De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen', in de volksmond ook wel de Mormonen genoemd.)